Rolada z kremem śmietankowo - morelowym

Aleksandra
Ciasta
20.05.2020 18:53
Rolada z kremem śmietankowo - morelowym

Biszkopt: - 5 dużych jajek - 180 g cukru - 135 g mąki pszennej tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowo - morelowy: - 300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej - 250 g serka mascarpone, schłodzonego - 2 puszki moreli w syropie, każda o wadze netto po odsączeniu 240 g - 1 galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa + 150 ml wody - 2 - 3 łyżki cukru pudru Nasączenie: - 4 łyżki syropu z puszki po morelach - 4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Moja rolada nie zwinęła się w ślimaczka...ponieważ pospieszyłam się z wyłożeniem masy na biszkopt, która nie była jeszcze na tyle stężała by dało się ładnie zwinąć roladę. Krem śmietankowo - morelowy: Odsączyć na sitku morele z jednej puszki, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Pyszna biszkoptowa rolada z delikatnym i lekkim kremem na bazie mascarpone, śmietanki kremówki i moreli z syropu. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Masę biszkoptową przelać na płaską blachę z wyposażenia piekarnika ( wymiary około 40 x 30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wam zalecam jednak wykazać się większą cierpliwością i poczekać aż masa lepiej zgęstnieje, z taką masą po prostu będzie się lepiej pracowało. Krem wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć, ale pilnować aby nie stężał za bardzo ( aby można go było rozsmarować na roladzie ). Śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić, ale nie całkiem na sztywno. Owoce z drugiej puszki również odsączyć i pokroić na kawałeczki ( ja wykorzystałam tylko połowę ilości moreli ). Jeśli wolicie aby był bardziej zwarty dodajcie około 2 łyżeczek żelatyny - po prostu rozpuście ją razem z galaretką. Wspaniały deser na każdą okazję, który na pewno przypadnie Wam do gustu :). Włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/05/rolada-z-kremem-smietankowo-morelowym.html