Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Aleksandra
Ciasta
02.07.2020 18:00
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym

Bardzo polecam w trwającym jeszcze sezonie na truskawki :). Składniki na 12 babeczek: 200 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 2 jajka 130 g drobnego cukru trzcinowego 125 ml mleka ( pół szklanki ) 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki ) 125 ml gorącej wody ( pół szklanki ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki soli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny - najłatwiej zrobić to łyżką z dzióbkiem lub przygotować ciasto w naczyniu z dzióbkiem i wlewać do papilotek prosto z niego. Zapraszam Was na pyszne czekoladowe babeczki z delikatnym truskawkowym kremem i z ukrytą w środku niespodzianką w postaci truskawkowego musu :). Mus truskawkowy: Umyte i odszypułkowane truskawki pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnuszku razem z cukrem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną, dobrze wymieszać. W środku każdej babeczki znajduje się łyżeczka musu truskawkowego, który umieszczamy w upieczonych już babeczkach po wcześniejszym wydrążeniu w nich otworków. W wystudzonych babeczkach wydrążyć otworki - ja zrobiłam to tylką do dekoracji, tą samą, którą wyciskałam krem na babeczki, jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. Samo ciasto babeczkowe jest banalnie proste w wykonaniu - przygotowujemy je jak ciasto na muffiny, czyli mieszamy składniki suche ze składnikami mokrymi. Dodać resztę musu truskawkowego ( powinny być to mniej więcej 3 pełne łyżki ) i delikatnie wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia - przesiane oraz sól i cukier.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2020/07/babeczki-czekoladowe-z-kremem.html