Gołąbki bez zawijania - z mięsa drobiowego

Ewa
Obiad
01.05.2020 7:35
Gołąbki bez zawijania - z mięsa drobiowego

Polecam. - około 700 g mięsa drobiowego (u mnie 500 g udek bez skóry i kości i dodatkowo 2 małe pojedyncze piersi kurczaka) - 1/2 główki białej kapusty (około 500 g) - 2 cebule - 2 małe jajka - 100 g ryżu - pęczek natki pietruszki - sól, pieprz - bułka tarta - olej Sos: - 2-3 szkl. Gołąbki bez zawijania – z mięsa drobiowego Szybkie gołąbki, Gołąbki bez zawijania, Gołąbki dla leniwych – wiele razy spotykałam się z tymi określeniami, ale nigdy nie próbowałam takich przygotować. Można przygotować je sobie na kilka dni, lub zjeść wieczorem, na kromce chleba (mięsko kroimy wzdłuż na pół). Z pewnością i Wasz pierwszy raz z tym przepisem, nie będzie ostatnim 😀 Gotujemy na malutkim ogniu, pod przykryciem, przez około 10 minut. Od ponownego zagotowania, trzymamy na palniku jeszcze przez około 1 minutę. Jak to jednak mówią, co się odwlecze, to nie uciecze, i przyszedł czas, bym i ja przygotowała je w swojej kuchni. W miarę potrzeby dodajemy taką ilość bułki tartej, by możliwe było formowanie z masy kotlecików. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Wrzucamy ją do garnka z 2 litrami lekko osolonej wrzącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy zmieszany z bulionem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (1/3 sosu powinna odparować). Odstawiamy garnek z palnika i trzymamy pod przykryciem kolejne 10 minut. Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę. passaty pomidorowej - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 1 ząbek czosnku - 1/3 szkl. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy na sicie zimną wodą. Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą wodą.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/05/01/golabki-bez-zawijania-z-miesa-drobiowego/