Szparagi z burratą i migdałami

Dorota
Przekąski
30.04.2020 9:18
Szparagi z burratą i migdałami

Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 2 łyżki migdałów skórka starta z 1 cytryny ½ burraty (można również wykorzystać ser kozi lub mozzarellę) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki soku z pomarańczy kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Przygotowanie: Szparagi łamiemy i odkładamy końcówki (można z nich potem zrobić bulion). Na blogu znajdziecie mnóstwo innych pomysłów na wykorzystanie szparagów np. prosta kanapka ze szparagami, gofry ze szparagami, a może tosty z batatów? A jeżeli macie ochote na jeszcze więcej przepisów na dania ze szparagami zajrzycie do Magazynu Kocioł, dla którego przygotowałam ten przepis – a można go pobrac i przeczytać całkiem za darmo! Ja osobiście zjadam je niemal codziennie, kiedy tylko pojawia się sezon 🙂 Najlepiej smakują lekko zgrillowane, z kremową burratą i prażonymi, chrupiącymi migdałami. Grillujemy na suchej patelni około 5 minut razem z 2 gałązkami tymianku. Kiedy jednak przychodzi maj to nie mogę się powstrzymać i pierwsze co robię to szparagi z burratą i migdałami. Mieszamy w miseczce oliwę z oliwek, sok z cytrusów, sól i pieprz. Ubolewam ogromnie, że na te pierwsze nie ma sezonu cały rok, a ta druga jest dośc droga. To bogato źródło prebiotyków, które pozwalają dobrym bakterion zasiedlić się na stałe 🙂

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/szparagi-z-burrata-i-migdalami/