Sosy do potraw z grilla

kardamonovy
Przekąski
30.04.2020 10:04
Sosy do potraw z grilla

7. Sos z pieczonej papryki: Składniki: 3 czerwone papryki 1 duża chili 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka oregano pół łyżeczki cukru olej rzepakowy sól Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni na 30 min). 1. Tzatziki z chrzanem: Składniki: 2 ogórki gruntowe mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka chrzanu (jeżeli używacie świeżego, zmniejszcie ilość) 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku sól pieprz Ogórki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsypujemy odrobiną soli, odstawiamy na 10 minut. 9. Sos z orzechów ziemnych: Składniki: 3/4 szklanki masła orzechowego pół szklanki wody 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 1 rozdrobniony ząbek czosnku 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonej chili Wszystkie składniki wrzucamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy. 6. Tzatziki: Składniki: 1 duży ogórek lub 4 gruntowe 2 ząbki czosnku duży kubek gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) 1 łyżeczka soku z cytryny suszona mięta/suszone oregano pieprz sól Ogórek/ogórki dokładnie myjemy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 8. Sos czosnkowy: Składniki: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 czubata łyżka majonezu pół łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Jogurt wlewamy z majonezem do miski, mieszamy. 3. Sos z sera pleśniowego: Składniki: 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur niebieski 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz Ser i jogurt miksujemy (niekoniecznie na gładki sos). 2. Harissa: Składniki: 8 suszony papryczek chili 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 4 łyżki oliwy extra virgin sól Papryczki moczymy w wodzie około godziny. 5. Sos z fety i suszonych pomidorów: Składniki: 200 g fety 200 ml jogurtu greckiego 10 suszonych pomidorów z zalewy 1 mały ząbek czosnku sól (opcjonalnie) 1 łyżeczka soku z cytryny pół pęczka koperku pół pęczka natki pietruszki sól pieprz Jogurt wlewamy do miski. 4. Sos jogurtowo-ziołowy: Składniki: 330 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku skórka z połowy cytryny (starta na najmniejszych oczkach) Dodajemy do niego rozdrobniony ząbek czosnku, skórkę i sok z cytryny, poszatkowane zioła, sól i świeżo zmielony pieprz. Gorącą paprykę wkładamy po upieczeniu do worka foliowego na paręnaście minut, szczelnie zamykamy, skórka będzie z niej łatwiej schodzić. Całość jeszcze raz zagotowujemy, przekładamy do słoików i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 dzień. Paprykę i sos z patelni wrzucamy do blendera, miksujemy na jednolitą masę. Do miski wlewamy jogurt, rozdrobniony czosnek, starte ogórki, sok z cytryny i przyprawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/sosy-do-potraw-grilla/