Smaczny,zdrowy i łatwy do zrobienia,idealny na ciepłe dni. Składniki: jeden spory pęczek botwinki 1 burak ćwikłowy pół litra bulionu sok z połowy cytryny 1-2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku pół pęczka koperku 3 ogórki gruntowe pół litra kefiru(maślanki,jogurtu naturalnego) 200 g śmietany 18 % sól i pieprz do smaku ugotowane jajka na twardo Przygotowanie: Buraczka umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy kroimy drobno liście i łodygi na ok.0,5 cm paseczki wrzucamy do osobnej miski,zalewamy szkl. Do wystudzonej botwinki wlewamy wymieszany kefir ze śmietaną,wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,dajemy sól i pieprz do smaku,całość dokładnie mieszamy,następnie dodajemy startego ogórka i posiekaną zieleninkę,jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godz.żeby smaki się przegryzły.