Składniki: – 4 ogórki konserwowe/kiszone – 3 marchewki – 1 batat – 240g mrożonego groszku – 1 pietruszka – 1 jabłko – 1/4 selera – 4 jajka ugotowane na twardo – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz – 150g skyru naturalnego – cały majonez z przepisu poniżej Składniki na majonez: – 125g oleju rzepakowego – pęczek koperku – 1 wyparzone jajko – 2 łyżki soku z cytryny – 1 łyżeczka musztardy – 1/2 łyżeczki suszonego czosnku – sól, pieprz Do wąskiego słoiczka o prostych ściankach wlewamy olej, wbijamy do środka sparzone jajko i na samo dno wsuwamy blender ręczny żyrafę. Ostatnio znalazłam również sposób, by kosztem majonezu dodać do sałatki skyr – różnicy w smaku nie czuć, a kalorii mamy o wiele mniej. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kroimy w drobną kosteczkę. Następnie bardzo powoli unosimy blender ku górze, by powoli wmieszać olej w wytworzoną emulsję (jeśli zrobimy to za szybko, nasz majonez może być wodnisty). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Uwielbiam jeść ją podczas świąt, jak i poza nimi, jednakże bardzo nie lubię kiedy warzywa pływają w majonezie. Na koniec kilkukrotnie podnosimy blender i opuszczamy, by uzyskać jednolitą masę w całym słoiczku. Koperek siekamy i wraz z pozostałymi składnikami dodajemy do majonezu, mieszamy i schładzamy w lodówce.