Czas przygotowania: 5 minut + 30 minut pieczenia Średnica patelni: 20-25 cm Składniki: ⅓ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej ½ szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżka oleju Do podania: 1 jajko 1/2 awokado 1/2 dużego pomidora kilka liści szpinaku świeża kolendra opcjonalnie świezy groszek sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Prosty pieczony naleśnik Dutch baby przygotowuje się identycznie jak ciasto na zwykłe nalesniki, ale zamiast smazyć go na patelni wylewa się od razu całe ciasto do patelni żaroodpornej lub naczynia i piecze. I choć teraz dutch baby podaje się głównie na słodko, to na początku XX wieku Victor manca przygotowywał go właśnie na wytrawnie, podawany z bekonem lub kiełbasą. Na upieczony dutch baby wykładamy liście szpinaku, pokrojone w plastry pomidorya i awokado, opcjonalnie groszek, na środku układamy jajko w koszulce, pieprzymy i solimy (najlepsza będzie sól w płatkach), posypujemy świeżą kolendrą. Smacznego! Jest on jednak grubszy i nie wyrasta tak jak dutch baby, przypomina bardziej ciasto – na blogu znajdziecie go w korzennej wersji ze śliwkami lub takiej z borówkami. Ja przygotowałam wytrawny dutch baby z jajkiem i awokado, ale jeżeli macie ochote na słodką wersję wypróbujcie ten z truskawkami i rabarbarem. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęciam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Wymyślił go pochodzący z Niemiec właściciel restauracji Manca’s cafe z Seattle (Victor Manca), który inspirował się przy jego przygotowaniu popoversami i puddingiem Yorkshire (które przygotowuje się bardzo podobnie). W tym czasie gotujemy jajko w koszulce (W rondlu zagotowujemy wode z 1 łyżeczką octu), jajko wbijamy do miseczki. Więc przygotowałam tym razem wytrawny dutch bbaby z jajkiem i awokado z dodakiem szpinaku, pomidora i kolendry. Dutch baby najlepszy jest od razy po wyjęciu z pieca, im dłużej stoi, tym bardziej opada. Do pieczenia naleśnika najlepsza jest patelnia żeliwna, ale jeżeli jej nie mamy możemy wykorzystać naczynie odporne lub zwykła patelnię z odłączaną rączką.