Kopytka z boczniakami i parmezanem

Dorota
Obiad
15.04.2020 13:24
Kopytka z boczniakami i parmezanem

(2) Składniki na kopytka: 500 g obranych ziemniaków (waga przed gotowaniem) 100 g maki orkiszowej jasnej lub mąki pszennej + więcej do podsypania 1 jajko sól Składniki na sos: 2 łyżki masła 250 g boczniaków, pokrojonych w kostkę 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie) 2 cebule szalotki, pokrojonej w piórka 4 ząbki czosnku, posiekanego 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 2 łyżki tartego parmezanu lub pecorino sól, pieprz Przygotowanie: Obsypujemy stolnicę mąką, ciasto dzielimy na 4 porcje i z każdej formujemy wałeczki, z których wykrawamy 2-3 cm kopytka. Ostatnio przygotowałam kopytka z boczniakami i parmezanem, które smakuja po prostu doskonale, więc musiałam podzielic się z Wami przepisem. Najlepiej umrozić je już po ugotowaniu – pozwolić im najpierw ostygnąc, układając na desce tak, aby się nie stykały (można tez dodać odrobiny oleju). Także dosypujmy mąki minimalnie – tylko tyle, żeby dało radę uformować z ciasta rulon i pokroic go na kopytka. Na stolnicy lub w mikserze planetarnym wyrabiamy ziemniaki z mąką, dodajemy jajko i sól. Kocham ich delikatność i ten smak, a także to, że mozna połączyć je z tak wieloma dodatkami w zalezności od upodobań. Ja użyłam tym razem boczniaków i to był strzał w 10! Kopytka z boczniakami i parmezanem Ilośc porcji Po ostygnięciu zagnieść je z mąką i jajkiem – sztuka jest tutaj, aby dodac jak najmniej mąki. Wtedy kopytka sią dużo delikatniejsze, choć trudniej je się lepi, bo moga przyklejać się do rąk. Możecie zrobić je ze zwykłą maką pszenną albo użyc orkiszową (będzie nieco zdrowiej, a tak samo pysznie). Możecie zrobić je ze zwykłą maką pszenną albo użyc orkiszową (będzie nieco zdrowiej, a tak samo pysznie). Ale polecam pokombinować ze smakami – beda pyszne w sosie pomidorowym, śmietanowym ze szpinakiem, z czorizo. W miare potrzeby podsypujemy maką, jednak im mniej mąki, tym kopytka będa delikatniejsze. Przygotowanie kopytek jest proste, ale dość czasochłonne, dlatego najlepiej przygotować ich od razu więcej, podzielić na porcje i część zamrozić. Po tym czasie dodajemy połowę natki, kopytka i smażymy jeszcze 2 minuty. Rotapiamy na patelni masło i od razu dodajemy posiekany czosnek (zanim masło się rozgrzeje).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/kopytka-z-boczniakami-i-parmezanem/