Placuszki z ciecierzycy z figami – bezglutenowe placki z mąki z ciecierzycy paleo Te niskowęglowodanowe placuszki z ciecierzycy z figami to niezwykle smaczny pomysł na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Idealnie nadaje się jako zamiennik mąki pszennej, a robione z niej nalesniki lub placuszki są niemal równie pyszne – oczywiście nie zawiera glutenu, więc nigdy nie uzyskamy tej puszystości, jak w przypadku mąki pszennej – ale do fig nawet bardziej pasowały mi cienkie, delikatne placuszki z cieciorki. - 1 jajko - szczypta soli - 2 łyżeczki cynamonu Składniki na dodatki: - 2 figi - 2 łyżki masła z orzechów włoskich lub/i miodu - gałązka rozmarynu - 1 łyżka masła - 2 łyżeczki cynamonu - garś posiekanych i uprażonych orzechów włoskich Przygotowanie: - Składniki na placuszki dokładnie ze sobą mieszamy (moga zostać delikatne grudki, wystarczy przemieszac łyżką). Placki z mąki z ciecierzycy – paleo, bezglutenowe, keto, niskowęglowodanowe i pyszne! Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Ja tym razem proponuję Wam podać placuszki z ciecierzycy z figami, cynamonem i masłem z orzechów włoskich. Wrzucamy na patelnię razem z rozmarynem i cynamonem, dodajemt 1 łyżkę masła z orzechów włoskich lub miodu i smażymy 2 minuty. Wykładamy na placuszki, układamy drugą, pokrojoną figę, posypujemy prażonymi orzeszkami i polewamy resztą masła z orzechów włoskich lub miodem. Placuszki z ciecierzycy z figami