Tajski stir-fry z indykiem i ananasem

Dorota
Obiad
17.10.2018 22:57
Tajski stir-fry z indykiem i ananasem

A najczęściej i inne dodatki, których lepiej nie zjadać. Stir fry z indykiem i ananasem Składniki (2 porcje): Na marynatę: 400 gr sznycli lub piersi z indyka sól, pieprz, słodka i ostra papryka sok z ½ cytryny Na stir-fry: ½ świeżego ananasa ½ czerwonej papryki ½ kapusty pak choi 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 cebula dymka 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego 4 łyżeczki sosu ostrygowego Szczypiorek Ryż Przygotowanie: Indyka kroimy na kawałki. Bo na tym właśnie polega magia tajskiej kuchni – na bazie tych samych przypraw i sposobu działania, możecie wyczarować całą masę pysznych, azjatyckich dań, odkrywając nowe smaki – raz podając ryż w wersji wegetariańskiej, innym razem dodając do Waszego stir – fry’a zamiast ryżu makaron ryżowy. Jeżeli jednak raz zaopatrzycie się w takie podstawy jak sos rybny i ostrygowy, możecie działać i w kilka minut stworzyć np. stir fry z indykiem i ananasem. Wegetarian (i nie tylko) zapraszam po tajski stir-fry z brokułami i jarmużem albo z kapustą pak-choy mięsożerców po boskie stir fry orzechowo – tamaryndowe. W przepisie na ten ananasowy stir – fry zamiast indyka możecie użyć kurczaka, albo w ogóle pominąć dodatek mięsa. Po drugie – ten z puszki to w większości sam cukier, w którym to gubi się ananas. Nie mieszałam wszystkiego z ryżem, aby nie powstała mamałyga – te niezbyt dobrze prezentują się na zdjęciach! Niestety nie da się u nas dostać takiego całkowicie bez żadnych E (jeżeli takie znaleźliście, dajcie mi znać!), ale najbliższy ideałowi jest ten firmy Mae Krua – widywałam go również w Tajlandii, więc mogę polecić. Rozrzuciłam jeszcze kilka pokrojonych papryczek chilli, żeby dodały zdjęciu wyrazistości i na niektórych zdjęciach położyłam pałeczki – to w końcu Azja. A każda z nich świetnie nada się na efektywny, oryginalny obiad w azjatyckim klimacie. Jeżeli jesteście ciekawi tajskich smaków albo wybieracie się niedługo do Tajlandii wpadajcie po wpisy o tajskich zwyczajach kulinarnych i poradnik o tym, co zjeść w Tajlandii. A jeżeli tylko znajdziecie podstawowe składniki, to stir-fry możecie zrobić naprawdę szybko, dodając takie składniki, na jakie macie ochotę. A w tej kuchni nie ma na nie miejsca. Na blogu znajdziecie kilka przepisów w tym klimacie! Danie ułożyłam na zielonym talerzu – chciałam, żeby pasował do liści kapusty pak choi. Marynujemy w soku z cytryny, soli, pieprzu i obu paprykach. Tajskie smaki – niezwykłe aromaty i intensywność Uwielbiam tajskie smaki właśnie za intensywność odczuć. Liście kapusty fajnie komponowały się z talerzem, chciałam też zapełnić nimi rogi zdjęcia. Nie polecam zamieniać świeżego ananasa tym z puszki. Pewnie widzicie już doskonale, że najlepiej czuję się w ciemnych stylizacjach. Resztę stylizowałam bardzo na szybko, bo się spieszyłam i brakowało czasu. Na końcu nieco zmniejszyłam ogólne nasycenie kolorów, a podkręciłam tylko czerwień i zieleń. Idealnie łączy w sobie smaki słodki, słony, kwaśny i umami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://flymetothespoon.com/pl/tajski-stir-fry-z-indykiem-i-ananasem/