Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej 250 g białego sera 1 cebula 1 łyżka oleju 1 cebula 2 jajka 4 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, koperek, szczypiorek) 1 łyżka kaszy manny (lub bułki tartej) sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania olej do smażenia sos: 250 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 200 ml śmietany 18% 1 łyżeczka soku z cytryny pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę posiekać Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć do lekkiego zarumienienia, dodać pieczarki i smażyć całość mieszając aż pieczarki zbrązowieją, dodać sól i sos sojowy, wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć. Dodać śmietanę, wymieszać i chwilę podgotować, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, pieprz i w razie potrzeby dosolić. W misce roznieść ser, przełożyć kaszę, cebulę, dodać jaka i wymieszać całość, dodać sól, pieprz, zioła i natkę, wymieszać. Kotleciki z kaszy gryczanej i sera białego z pieczarkowym sosem Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na rumiano, odstawić do przestygnięcia. Kotleciki z kaszy gryczanej i białego sera zwane hreczniakami. Kaszę ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu.