Przepis inspirowany: All Recipes Afrykańska zupa orzechowa Drukuj przepis Składniki ► olej lub masło klarowane [20 g / 2 łyżki] ► papryka czerwona [ok. 240 g / 1 średnia sztuka] ► cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka] ► czosnek [2 średnie ząbki] ► pomidory w puszce [400 ml / 1 puszka] ► ryż, dowolny [ok. 50 g / 1/4 szklanki] ► masło orzechowe [80-100 g / 4-5 łyżek] Są proste w przygotowaniu i można je trzymać w zamrażalniku w formie kostek lub w szczelnie zakręconym słoiku w lodówce. Jako, że obsmażamy warzywa w tym samym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, zależy nam na nieprzywieralnej powłoce lub grubym dnie. Jako, że obsmażamy warzywa w tym samym garnku, w którym będzie gotowała się zupa, zależy nam na nieprzywieralnej powłoce lub grubym dnie. Notatki Przeliczniki, jakich używam: 1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 ml 1 łyżeczka = 5 ml Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Pomidory w puszce Do tego przepisu nadadzą się wszystkie pomidory w puszce bez żadnych dodatków (w całości lub krojone). Zupa przechowuje się dobrze do 3 dni, jednak trzeba mieć na uwadze, że z każdym dniem ryż w zupie bardziej się rozgotowuje. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli decydujemy się na użycie świeżych pomidorów zamiast pomidorów z puszki, warto zdecydować się na dodatek masła (choćby częściowy), który pięknie podbija smak pomidorów. Składniki na afrykańską zupę orzechową Olej lub klarowane masło Do tego przepisu nada się świetnie olej o neutralnym smaku np. olej rzepakowy, słonecznikowy, ryżowy, a także olej kokosowy lub masło klarowane. Dodatkowo: ► bulion warzywny/woda [1 l / 4 szklanki] ► sól [1/2 łyżeczki] ► chili [1/4 łyżeczki] ► kmin rzymski [1/3 łyżeczki] – opcjonalnie ► papryka słodka [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie Przygotowanie Przed przystąpieniem do gotowania, przeczytaj przepis od początku do końca :) Paprykę czerwoną można podmienić na pomarańczową lub żółtą (zielonej w tej zupie nie polecam), a także całkowicie ominąć, jeśli nie mamy. Wszystkie etapy przygotowania zupy odbywają się zatem w tym samym garnku, dzięki czemu cały smak zostaje w daniu, no i mamy mniej zmywania ? Aby zupa była bardziej sycąca i pełnowartościowa, pod koniec gotowania można dodać do niej puszkę gotowanej ciecierzycy, lub na etapie dodawania surowego ryżu, dodać 2-3 łyżki czerwonej soczewicy i dodatkowe pół szklanki wody. W sezonie polecam spróbować z użyciem świeżych pomidorów np. rzymskich, czekoladowych czy malinowych, które przed dodaniem do zupy należy pokroić w drobną kostkę. Aby zamienić zupę w danie jednogarnkowe, można podwoić ilość dodanego do dania, suchego ryżu i podczas gotowania często mieszać, aby nie przypalił się do dna garnka. Na dno garnka o grubym dnie wlać 1 łyżkę oleju, podgrzać, wrzucić warzywa, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 3-5 min, aż cebula się zeszkli. Pierwszy raz spotkałam się z tym daniem w afrykańskiej restauracji w Trójmieście parę lat temu. Jeśli nie macie dostępu do podobnego sprzętu, warzywa można podsmażyć na osobnej patelni i gotować już w zwykłym garnku. Jeśli nie macie dostępu do podobnego sprzętu, warzywa można podsmażyć na osobnej patelni i gotować już w zwykłym garnku. Nigdy w życiu nie wpadłabym na dodanie masła orzechowego do zupy z ryżem. Jeśli pomidory są w całości, można je rozgnieść dłonią na mniejsze kawałeczki lub rozdrobnić widelcem, uprzednio wylewając zawartość puszki do miski. Do zawartości garnka dodać 1 l bulionu lub wody i przyprawy (sól, chili, kmin rzymski, słodką paprykę) gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 30 minut. W zależności od rosołu, zupa może się okazać zbyt tłusta, jeśli nie zmniejszymy proporcji masła. Aby skrócić czas gotowania ryżu pełnoziarnistego o mniej więcej połowę, można namoczyć go w zimnej wodzie przez kilka godzin (najlepiej przez noc). Jeśli zamierzasz zrobić zupę wcześniej i zależy Ci na ryżu al dente, ugotuj ryż osobno i dodaj do zupy dopiero w momencie podania. W oryginalnym przepisie zostało użyte masło z kawałkami orzechów (crunchy), natomiast ja częściej używam gładkiego i obie opcje sprawdzają się świetnie. Co przyda się do ugotowania zupy: Duży garnek o grubym dnie, z powłoką nieprzywierającą lub głęboka patelnia o wysokich ściankach. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! W razie braku świeżej cebuli, można podmienić ją na 1 płaską łyżeczkę suszonej. Trzeba mieć na uwadze, że wybór oleju kokosowego i masła wpłynie na smak finalnej zupy. Soczewica dodatkowo zagęści zupę i ugotuje się mniej więcej w tym samym czasie co ryż. Bulion Zupę można wykonać na wodzie, choć najlepiej będzie smakowała przygotowana na bulionie. Jeśli jednak nie macie czasu i ochoty na przygotowanie bulionu warzywnego, bardzo polecam domowe kostki rosołowe z prawdziwych warzyw i przypraw. Praska do czosnku (jeśli nie ma, można posiekać czosnek drobno ostrym nożem). (jeśli nie ma, można posiekać czosnek drobno ostrym nożem). Zakręcona szczelnie może być mrożona przez 2-3 miesiące, natomiast świeżo ugotowany ryż należy dodać w chwili podania. Na 1 porcję 265 kcal, 22 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 8 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii.