Do przygotowania dania użyłam twarogu i jogurtu bez laktozy marki Mlekovita. 500 ml passaty pomidorowe SOS500 ml passaty pomidorowe ½ cebuli 2 ząbki czosnku garść bazylii, sól, pieprz i trochę cukru do smaku NADZIENIE twarogu bez laktozy Mlekovita 230 g 1 jajko jogurtu Polskiego bez laktozy Mlekovita 2 łyżki skórka z połowy cytryny 8 suszonych pomidorów z oliwy kilka liści bazylii sól, pieprz do smaku 4-5 małych, zwartych cukini garść orzeszków piniowych do posypania Przygotować sos: Cebulę i ząbek posiekać. Bazylię posiekać, pomidory pokroić w drobne paseczki – dodać do twarogu razem ze skórką z cytryny i wymieszać. Lekka bo właściwie dietetyczna (więc idealna dla tych co mają plan zrzucić przed latem conieco) ale też lekka i orzeźwiająca w smaku dzięki skórce cytrynowej. Wiosną mój organizm zaczyna domagać się lżejszego jedzenia, do łask wracają też sałatki, które z kolei zimną idą w odstawkę bo wychładzają organizm. Przygotować nadzienie – twaróg rozdrobnić widelcem w misce, doda jogurt, jajko, sól, pieprz i wymieszać. Lekkie wiosenne danie- zapiekana cukinia w sosie pomidorowym, nadziana twarogiem ze skórką cytrynową i suszonymi pomidorami.