Nowy Rok to często czas postanowień w tym tych o lepszym i zdrowszym odżywianiu więc to idealna propozycja:) 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej) 3 pomidory 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki duża garść liści bazylii garść liści mięty 150 g sera feta 1 granat 5 łyżek oliwy sok i skórka z połowy cytryny sól, pieprze do smaku Kaszę jaglaną podprażyć w garnku o grubym dnie kilka minut bez tłuszczy ( aż zacznie pachnieć lekko orzechowo), przepłukać wodą, zalać swieżą wodą ( powinno jej być dwa razy więcej niż kaszy) i postawić na małym ogniu. Ta sałatka z kaszy jaglanej wzorowana jest na libańskiej sałatce tabbouleh, którą w oryginale robi się z bulguru albo kuskusu. Charakteryzuje się ona dodatkiem dużej ilości ziół (mięta i pietruszka przede wszystkim) przez co jest bardzo aromatyczna i rześka w smaku.