Przepis
spód:
herbatniki 200 gramów
masło stopione 100 gramów
lub okrągłe biszkopty (około 130 gramów)
likier bananowy (opcjonalnie) 2 łyżki
masa bananowa:
miękkie masło 250 gramów
banany 6 średnich
cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki
galaretka cytrynowa 2 paczuszki
dodatkowo:
galaretka cytrynowa 1 paczuszka
2 średnie banany
Herbatniki utrzeć malakserem lub rozkruszyć wałkiem na drobny "piasek", wymieszać ze stopionym masłem do połaczenia składników. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć mokrym piaskiem ciasteczkowym, wygładzić i przycisnąć. Wstawić do lodówki.
W tym czasie 2 galaretki rozpuścić w 200ml wrzatku, przestudzić do uzyskania temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Banany zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do masła. Utrzeć do połączenia się składników.
Do masy bananowej wlać galaretkę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód ciasteczkowy, wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzch pokroić banany i zalać całość galaretką rozpuszczoną w 500ml wrzątku i lekko tężejącą.