Składniki na 4-6 porcji: – 4 średnie buraki (surowe lub ugotowane) – 8 różyczek kalafiora – 2 garści roszponki – 1/2 czerwonej cebuli – kilka łyżek jogurtu – sól, pieprz Składniki na dressing: – 2 łyżki oliwy – sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżeczka musztardy – 1 mały ząbek czosnku – sól, pieprz Jeżeli korzystamy z surowych buraków – umyte buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by były całkowicie przykryte i gotujemy 40 minut, następnie je obieramy i kroimy w półplastry lub kostkę. W dużej misce lub na talerzach układamy roszponkę, buraka, kalafiora, pokrojoną w półplasterki cebulę, oprószamy solą oraz pieprzem i dopełniamy całość kleksem z jogurtu. Mało czasu na przygotowanie posiłku, czy niezapowiedziana wizyta gości to okazje, kiedy warto z nich skorzystać.