Składniki
Kluseczki
- 1 kg ziemniaków
- 400 g twarogu półtłustego
- 200 g mąki pszennej*
- sól
Masło palone
- 160 g masła 82%
Dodatkowo:
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- stokrotki polne
Przepis
Kluseczki
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia.W tym czasie liście czosnku niedźwiedziego siekamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodając 2- 3 łyżki wody. Krótko podsmażamy do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość i zmiękną. Czosnek niedźwiedzi odcedzamy na sicie. Odsączony czosnek przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. Można go zblendować całkowicie na pastę. Ja jednak pozostawiłam na wpół zblendowany, gdyż chciałam zachować wygląd widocznych liści. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy zblendowany czosnek niedźwiedzi, przepuszczony przez praskę twaróg. Dodajemy mąkę oraz sól do smaku. Mieszamy i zagniatamy jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy w dłoniach zgrabne kluseczki. Dłonie od czasu do czasu należy oprószyć mąką. Kluseczki gotujemy w lekko osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy do momentu wypłynięcia.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/kluseczki-serowe-z-czosnkiem-niedzwiedzim-i-palonym-maslem/