A to inne nasze przepisy na bagietki: Przepis na bagietki pszenne zwijane składniki na ciasto na 3 bagietki 500 g mąki pszennej 350 ml letniej wody 1 łyżka oliwy 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych 2 płaskie łyżeczki soli , ok. 10 g Jak zrobić pyszną bagietki pszenne zwijane ze słonecznikiem: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suszone drożdże i sól ( ze świeżych drożdży należy wcześniej zrobić zaczyn ), letnią wodę mieszamy z oliwą. Bagietki smarujemy wodą za pomocą pędzelka silikonowego, posypujemy słonecznikiem i nacinamy bagietki na skos najlepiej żyletką, odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Bagietki układamy na papierze do pieczenia, z którego formujemy jakby 3 rynienki, tak aby bagietki nie dotykały się wzajemnie. Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą, możemy też bagietki spryskać wodą. Teraz pora na bagietki pszenne zwijane, czy też rolowane tak jak się zwija roladę tylko bez farszu. Podałam już Wam kiedyś przepis na ulubione bagietki mojego męża, najlepsze bagietki pszenne. Oba boki ciasta na końcach zakładamy do środka, zwijamy ciasto na długość blaszki jak roladę. Polecam ciasto zrobić za pomocą robota z hakiem, gdyż świetnie nadaje się do wyrabiania ciasta drożdżowego, ręce odpoczywają i znacznie to skraca czas przygotowania bagietek. Upieczone bagietki wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.