Składniki: 4 duże ziemniaki (ok 500 g) 1 jajko mąka ziemniaczana – proporcjonalnie do ilości ziemniaków (szczegóły w opisie) (przepis na około 35 małych klusek) Gotujemy w osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia – w zależności od wielkości klusek. Ugotowane i utłuczone ziemniaki rozprowadzamy w garnku na płasko, dzielimy na 4 części. Do robienia dziur się nie nadaję, bo mam dłuższe paznokcie, mam za to ludzi od tego, więc kluchy wyszły dość urodziwe. Podrzucam Wam przy okazji przepis na sałatkę z czerwonej kapusty, która idealnie pasuje do tytułowych klusek. Jedną część wyciągamy i w jej miejsce wsypujemy tyle mąki, żeby uzupełniła brakującą część ziemniaków.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://kardamonowy.pl/kluski-slaskie/