Zupa kalafiorowa z curry

kardamonovy
Zupy
24.01.2016 12:27
Zupa kalafiorowa z curry

Składniki

2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego

1 mały kalafior

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

3 ziemniaki

3 łyżki śmietany 12%

pół łyżeczki curry

1 liść laurowy

sól

Przepis

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa i liść laurowy. Po około 5 minutach gotowania, dodajemy do zupy małe różyczki kalafiora, gotujemy na małym ogniu kolejne 5-10 minut - do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec, dodajemy curry i sól. Zupę zabielamy śmietaną. Jak się uprzecie, możecie do zupy dodać świeżo mielony pieprz. Przypominam jednak, że curry jest dość ostrą przyprawą.