Domowa mielonka z papryką

Małgorzata
Przekąski
16.04.2020 22:29
Domowa mielonka z papryką

Składniki

Składnik

  • 600 g szynki *
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 łyżki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka soli peklowej **
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 150 ml zimnej wody

Przepis

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem średniej lub mniejszej wielkości. Dodajemy do mięsa wszystkie przyprawy, żelatynę, sól peklową oraz wodę. Wyrabiamy dokładnie mięso przez 10 minut. To bardzo ważny etap, więc nie należy skracać czasu.
  • Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.
  • Po tym czasie szynkowar wkładamy do wysokiego garnka, zalewamy wodą tak, aby sięgała do około 2 cm ponad poziom mięsa znajdującego się w szynkwarze. W garnku umieszczamy termometr i na najwyższej mocy palnika podgrzewamy garnek. Kiedy woda osiągnie temperaturę 80-85'C zmniejszamy gaz i parzymy mięso przez 1,5 godziny, cały czas utrzymując temperaturę 85'C.
  • Szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawiamy go do lodówki na 24 -48 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy mielonkę. Jeżeli jest problem z wyjęciem, należy zanurzyć na chwilę dno szynkowaru w ciepłej wodzie.Smacznego!
  • https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/domowa-mielonka-z-papryka/