Szynka wieprzowa z szynkowara

Małgorzata
Przekąski
03.06.2016 10:08
Szynka wieprzowa z szynkowara

Składniki

800 g szynki wieprzowej

250 g mięsa mielonego wieprzowego

100 ml wody

1 łyżka soli peklowej

1 płaska łyżeczka cukru

2 łyżeczki żelatyny

1/3 łyżeczki pieprzu czarnego

1/3 łyżeczki majeranku

2 - 3 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

Przepis

Szynkę kroimy w małą kostkę, pozostawiając tłuszcz. Dodajemy mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku majerankiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Do gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy cukier, sól peklową, mieszamy i odstawiamy. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste.

Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza. Koniec woreczka mocno zakręcamy i dociskamy sprężyną, zamykając szynkowar. Wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W wysokim garnku doprowadzamy wodę do temperatury 80-85'C i wstawiamy szynkowar.

Na boku garnka umieszczamy termometr i parzymy mięso przez 2 godziny. Kiedy temperatura wody zacznie spadać do 70'C , ponownie podgrzewamy ją do temperatury 80-85'C. Po upływie czasu parzenia szynkowar wyjmujemy ostrożnie z wody i przez dziurką w pokrywie wylewamy zebraną wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie szynkowar wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar otwieramy i wyjmujemy szynkę. Jeżeli szynka nie chce wyjść należy zanużyć dno szynkowaru w ciepłej wodzie.

Notatki

- woda w garnku powinna sięgać około 2 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze

- szynkę przechowujemy w lodówce do 6 dni

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną