Przepis pochodzi z serwisu bbc.co.uk/food Wypróbuj nasz przepis na tortille z awokadowo-batatową pastą Składniki: 200 g mąki (380 ml lub około 1 1/3 szklanki) – dowolna mąką, świetnie sprawdza się mąka chlebowa 100 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju roślinnego Szczypta soli Nadzienie: 1 główka sałaty rzymskiej lub jakiejkolwiek Kawałek czerwonej kapusty Pęczek rzodkiewek Placki na tortille, tak samo jak gotowe tortille z nadzieniem bardzo dobrze przechowują się w lodówce, możesz je też mrozić. – przewróć na drugą stronę – nawet jeśli jeszcze nie dopiekł się dobrze z przypalającej się strony. Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Uformuj kulę, podziel na 4 części (do patelni o średnicy 30 cm) lub na 6 części (patelnia 20 cm). Pomagaj sobie szpatułką, albo po prostu łap ręką za brzeg placka i przewracaj na drugą stronę – uważaj, żeby się nie poparzyć. Przepis świetnie się sprawdza jako sposób na wykorzystanie resztek z pieczonego drobiu, lub schabu z dnia poprzedniego. Łatwe Liczba porcji: 4-6 Placki na tortille to genialny patent na szybką przekąskę lub lancz. Posiekaj cienko czerwoną kapustę, porwij sałatę na małe kawałki, pokrój rzodkiewki w plasterki, porwij na małe kawałki mięso. Pamiętaj, żeby placki na tortille bardzo, bardzo cienko rozwałkować – placek powinien być niemal przezroczysty. Nie ma sensu ich kupować, bo placki na tortille bardzo łatwo można zrobić w domu. Gdy na powierzchni tortilli zaczynają się tworzyć bąble powietrza, to znak, że ładnie się przypieka. Plus jest taki, że placek nie zwija się, jak w przypadku ciasta drożdżowego, co ułatwia pracę. Wyłóż placek na patelnię i podpiekaj po kilkanaście sekund z każdej strony, łącznie nie więcej niż minutę. Placki na tortille możesz nadziać dowolnymi warzywami – podane przez nas mają tylko charakter przykładowy. Z podanych składników zrobisz 4 duże placki o średnicy około 30 cm, lub 6 mniejszych, o średnicy 20 cm. Placki na tortille z tego przepisu są nadspodziewanie miękkie i elastyczne. Odgrzane w mikrofali na powrót stają się mięciutkie. Musisz jednak pamiętam o tym, żeby przykryć je ściereczką, by nie obsychały, bo wysuszone staną się łamliwe. Krok 3 Posmaruj tortillę keczupem, wykładaj nadzienie na placek, zwijaj w ciasny rulon.