Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy) 300 ml mleka 1 łyżka masła sól Farsz: 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz olej do gotowania i smażenia Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei wałkujemy je na stolnicy na dość cienki placki. Pierogi wrzucamy do gotującej się powoli wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Farsz: Soczewicę płuczemy na sitku, przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub podsmażone np. z dodatkiem zeszklonej cebuli lub okraszone kawałkami usmażonego wędzonego boczku. Po ugotowaniu przekładamy na sitko aby odsączyć ją z nadmiaru wody. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy miękkie, jednolite i elastyczne ciasto. Smażymy całość do momentu aż woda z pieczarek wyparuje a one zaczną się rumienić.