Dodajemy posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w drobną kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (których sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), groszek konserwowy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy łyżkę musztardy, dodajemy majonez, sałatkę dokładnie mieszamy, przekładamy sałatkę do szklanej miski, dekorujemy w prosty sposób np. pomidorkami koktajlowymi i groszkiem (tutaj świeżym), chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Bardzo często przygotowuję tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z groszkiem konserwowym z gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu domowego lub majonezu Winiary. – ziemniaki, tej samej wielkości 4-5 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 4-5 łyżek majonez Winiary, 6 szt. jajka gotowane, 3-4 łyżki groszku konserwowego 1 soczyste jabłko, do smaku sól i pieprz Składniki na : Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem i groszkiem 3-4 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 10 szt. Sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa na Świętach i różnych uroczystościach np. na Sylwestra. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie kroję w drobną kostkę. Przepis na Tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem i groszkiem konserwowym. Doprawiam solą, pieprzem, łyżeczką musztardy najczęściej sarepskiej, ale może być musztarda stołowa, oraz obowiązkowy dodatek majonez Winiary.