Składniki: 1kg twarogu z wiaderka firmy Piątnica 8 jajek 200g drobnego cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią parę kropel ekstraktu waniliowgo 1 łyżką mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki parę godzin wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Ciasto bardzo mocno wyrasta podczas pieczenia, a po wyciągnięciu z piekarnika równo opada, dlatego nie możemy go piec w mniejszej tortownicy, ewentualnie boki tortownicy możemy wyłożyć papierem do pieczenia wyżej niż brzegi tortownicy. Na dno piekarnika wstawiamy keksówkę z gorącą wodą, ponieważ sernik musi się piec z parą wodną. Jajka umieszczamy w misie miksera, a następnie dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz ekstrakt waniliowy. Ubijamy na najwyższych obrotach przez około 10 minut, do momentu aż masa będzie puszysta i zwiększy swoją objętość wielokrotnie. Dodajemy 1/4 części masy jajecznej do twarogu, aby rozluźnić masę i dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do tortownicy o średnicy 28cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem.