Posypać cukrem pudrem SMACZNEGO ! 60 g cukru/ksylitolu90 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)30 g mączki ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia150 g chałwy waniliowej/mlecznej150 g serka mascarpone300 ml śmietany kremówki1 łyżka likieru amaretto - opcjonalnie2-3 garstki malin (u mnie mrożone)cukier puder do posypaniaPrzygotowanie: Zapraszam na świąteczną roladę biszkoptową z kremem chałwowym. 90 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 30 g mączki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 150 g chałwy waniliowej/mlecznej 150 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1 łyżka likieru amaretto - opcjonalnie Wyłożyć masę na blachę i równomiernie rozprowadzić piec 15 minut w 180C gorącą roladę wyłożyć na ściereczkę delikatnie posypaną cukrem pudrem, następnie zdjąć papier. Zwinąć roladę razem ze ściereczką i odstawić do ostudzenia pokruszoną chałwę razem z serkiem mascarpone rozbić przy pomocy blendera (żyrafy) na gładką masę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ocieplone jajka razem z cukrem ubić na białą, puszystą masę, aż potroją objętość. Dodatkowo: 2-3 garstki malin (u mnie mrożone) cukier puder do posypania Przygotowanie: piekarnik nagrzać do 180C. Na koniec wmieszać 1 łyżkę alkoholu wystudzoną roladę rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem.