Składniki na 1 duży makowiec: 1 jajko M 2 żółtka 20 g drożdży 1,5 łyżki cukru 65 g masła 1,5 łyżki jogurtu greckiego/kwaśnej śmietany 1/3 łyżeczki soli masa makowa: 200 g mielonego maku 200 g wrzątku/mleka 2 łyżki amaretto 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki rodzynek 2 garstki posiekanych orzechów włoskich skórka pomarańczowa 2 białka Przygotowanie: - drożdże rozmieszaj z jogurtem. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami - rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt prostokąta i grubość 1 cm. Dokładnie owiń ciasto, boki zostaw wolne i porządnie zawiń papier pod spód, tak by łaczenie wypadło dokładnie na środku spodu ciasta, wówczas masz gwarancję, że rolada się nie rozwinie podczas pieczenia - makowiec w papierowym kokonie ułóż na blaszce i pozostaw do napuszenia 45-60 minut. Zwiń roladę wg krótszego boku, końce zlep - zwiniętą roladę owiń papierem do pieczenia pozostawiając na górze luz na 2 palce - miejsce na wyrośnięcie makowca. Im dłużej leżakowało w lodówce, tym dłużej - piecz w 180 C 35-40 minut - po upieczeniu delikatnie rozetnij papier, studź ciasto na kratce - przed podaniem posyp cukrem/ksylitolem pudrem lub ozdób wg uznania SMACZNEGO ! Na stolnicy posiekaj masło z mąką, dodaj resztę składników i wymieszaj zagarniając ciasto do środka nożem. Jeśli przygotowujesz makowiec zawijany po raz pierwszy, przeczytaj dokładnie przepis, a na pewno się uda. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało - suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj.