200 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru jajko szczypta soli nadzienie: lemon curd np. z tego przepisu na bezę włoską: 2 białka 100 g drobnego cukru 50 ml wody - Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone lub posiekane masło oraz jajko. Pierwszy raz miałam do czynienia z bezą włoską, gdzie ubite białka zaparza się syropem cukrowym i bardzo podoba mi się fakt, że nie trzeba jej piec ani suszyć. - Na każdy wystudzony spód tartaletki nałożyć krem cytrynowy, a na nim wycisnąć małe beziki, które opalić za pomocą opalarki kuchennej. Tartaletki z lemon curd i bezą włoską Kruche maślane mini tarty z nadzieniem mocno cytrynowym i słodką opalaną bezą. Gdy osiągnie temperaturę około 120 stopni (na powierzchni pojawią się duże bąble) zdjąć go z ognia. Owinąć folią i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. - Schłodzone ciasto podzielić na 6 części. Ciasto kruche i lemon curd to na prawdę udany duet, a słodka beza świetnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop.