Składniki na 6-8 porcji: – 2l wody – 500g surowej białej kiełbasy – 500ml zakwasu na żur – 4-8 jajek – 5 suszonych grzybów – 1-1,5 łyżki majeranku – 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – 5 ziaren pieprzu czarnego – 3 ziarna ziela angielskiego – 2 liście laurowe – sól, pieprz Kiedy pierwszy raz kilka lat temu, moja babcia podała żurek z pulpecikami na wielkanocny stół, nie mogłam uwierzyć w to, jaki to niesamowity pomysł! Dzisiejszy wpis dedykuję mojej ukochanej babci Krysi, która nauczyła mnie jeść dobry żurek w towarzystwie pulpecików z białej kiełbasy. Do wywaru dodajemy zakwas na żur i przyprawiamy majerankiem, solą oraz pieprzem, gotujemy 10 minut na wolnym ogniu. Na głęboki talerz wylewamy żurek z pulpetami, dodajemy posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Uwierzcie mi, że biała kiełbasa w postaci pulpecików smakuje jeszcze lepiej niż ta, podana w postaci plastrów. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Mam nadzieję, że i ja Was zainspiruję i zaserwujecie swoim bliskim żurek w takim wydaniu.