Przepis
Pomidory wielbię dosłownie pod każdą postacią- nawet w wersji ketchupu:P Dziś postanowiłam skorzystać z samotnie spędzanej soboty i zrobiłam sobie pomidorowy kremik, a dla moich chłopaków będzie tradycyjna pomidorowa, tak jak lubią.
Składniki:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 b. duży ząbek czosnku
- ok. 500 ml bulionu drobiowo-warzywnego
- 1 marchew z bulionu
- połowa pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- jogurt naturalny
- sól i pieprz do smaku
Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyłam na oliwie w teflonowym rondlu. Gdy zmiękła dodałam lekko poszatkowaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę później dodałam pomidory z puszki, bulion i marchewkę z bulionu. Całość gotowałam jakieś 40 minut. Po tym czasie zawartość rondla przelałam do blendera, dodałam łyżeczkę cukru i wszystko razem zmiksowałam na gładki krem. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem (ilość zależna od stopnia doprawienia bulionu).
Krem można podać tylko z kleksem jogurtu czy śmietany lub w wersji bardziej pożywnej z makaronem.