Przepis
Składniki:
cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pomidory bez skóry
300 ml bulionu drobiowego
100 g sera rokpol
½ łyżeczki sosu "sambal oelek"
½ szklanki śmietany kremówki 36%
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
łyżka pestek z dyni
tymianek do smaku
Wykonanie:
Cebulę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, podsmażyłam na gorącej oliwie. Dodałam pomidory, chwilę podgotowałam, wlałam bulion i jeszcze gotowało się na dużym ogniu około 5 minut. Ser rokpol pokroiłam na małe kosteczki i ¾ ilości tego sera dodałam do wywaru, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą sambal oelek. Zmiksowałam cały krem.
Pod koniec dodałam śmietanę. Przed podaniem ułożyłam na wierzchu pozostały ser i prażone pestki dyni, posypałam roztartym tymiankiem.