ZUPA KREM Z POMIDORÓW

Krzysztof
Zupy
25.06.2014 6:25
ZUPA KREM Z POMIDORÓW

Przepis

1 duża marchew

- 2 listki laurowe

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna)

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- łyżka oliwy do smażenia

- puszka pomidorów bez skórki

- sól, pieprz

- łyżka cukru

- bazylia

Do podania: łyżka jogurtu naturalnego (na porcję), grzanki, słonecznik prażony

Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalać 1 litrem wody, zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na oliwię z dodatkiem soli, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek (trzeba pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Przelać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, posypać grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika (pestki prażyłam na patelni bez tłuszczu przez około 20 min ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły). Smacznego :)