Przepis
1 duża marchew
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy do smażenia
- puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz
- łyżka cukru
- bazylia
Do podania: łyżka jogurtu naturalnego (na porcję), grzanki, słonecznik prażony
Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalać 1 litrem wody, zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na oliwię z dodatkiem soli, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek (trzeba pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Przelać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, posypać grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika (pestki prażyłam na patelni bez tłuszczu przez około 20 min ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły). Smacznego :)