Hot cross buns - angielskie, wielkanocne bułeczki

Picante-
Ciasta
07.04.2020 12:13
Hot cross buns - angielskie, wielkanocne bułeczki

Składniki: - 500 g mąki pszennej typ 550 - 30 g świeżych drożdży - 50 g cukru kokosowego lub trzcinowego - 250 ml mleka - 60 g masła - 1 jajko - 100 g rodzynek (sparzonych i posiekanych) - 2 łyżeczki cynamonu - szczypta soli - krzyżyk na wierzchu bułeczek: 6 płaskich łyżek mąki, 2 łyżki oleju, 5 łyżek wody - żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu Wykonanie: Mieszamy ze sobą także składniki na krzyżyk na wierzch bułeczek, nakładamy masę do rękawa cukierniczego po czym dekorujemy bułeczki. Drożdże, 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Gdy podwoi swoją objętość odgazowujemy je, po czym dzielimy na około 12-15 części i formujemy z nich bułeczki. Na koniec dodajemy roztopione masło oraz rodzynki, zagniatamy ciasto około 10 minut (aż stanie się gładkie i lśniące). Dziś w ramach wielkanocnych propozycji mam dla Was przepis na tradycyjne, angielskie bułeczki, które przygotowuje się w okresie wielkanocnym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://picante-jalapeno.blogspot.com/2020/04/hot-cross-buns-angielskie-wielkanocne.html