Pizza na zakwasie ze szparagami i cukinią oraz z gruszkami i gorgonzolą

Picante-

Dania mączne

02.06.2020 11:11

Pizza na zakwasie ze szparagami i cukinią oraz z gruszkami i gorgonzolą

Każdą wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 40-60 minut (w takiej formie, w lodówce mogą poczekać na pieczenie przez około 2-3 dni). Składniki*: - 450 g maki pszennej, najlepiej typ 00 - 310 g letniej wody - 10 g drobnej soli - 90-100 g aktywnego zakwasu (ja użyłam pszennego, ale może być żytni) - szparagi - cukinia - gruszki - gorgonzola - mozzarella - 250-300 ml śmietany 18% - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - oliwa Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, mieszamy dłonią do połączenia składników (nie wyrabiamy, tylko mieszamy do połączenia). Po 30 minutach ponownie je składamy, znów przykrywamy folią i odstawiamy na około 12 godzin w temp. pokojowej (powinno zwiększyć swoją objętość 2-krotnie). Ja co prawda od dawna stosuję długą fermentację ciasta na pizzę (co najmniej 12-14 godzinną), ale taki długi okres dojrzewania połączony z charakterystycznym posmakiem zakwasu jest naprawdę nieziemski. Przekładamy pizzę na rozgrzaną blaszkę, pieczemy w temp. 240C przez około 8-10 minut. Przekładamy pizzę na rozgrzaną blaszkę, pieczemy w temp. 240C przez około 8-10 minut. Można dodatkowo posypać pizzę orzechami włoskimi. *przepis na pizzę pochodzi z książki Mąka, woda, drożdże, sól Kena Forkisha. Przykrywamy je folią, odstawiamy na 30 minut. Przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut. Po 30 minutach jeden raz składamy ciasto (tak jak na filmiku). Przykrywamy folią, odstawiamy na 30 minut. Szczerze mówiąc ja przez długi czas podchodziłam do niej dość sceptycznie (pewnie także dlatego, że nie byłam do końca za pan brat z zakwasem).

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://blog.karolinapolkowska.pl/2020/06/pizza-na-zakwasie-ze-szparagami-i.html