A poniżej przepis na tartę banoffee: Składniki: Na ciasto: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej - 1 jajko - 1 żółtko - 1 kostka masła (200g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - szczypta soli Dodatki: - puszka krówki - 100 g gorzkiej czekolady - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki kakao - 3-4 banany - sok z cytryny - orzechy laskowe do dekoracji Wykonanie: I poniżej jeszcze raz instrukcja jak zaparzyć kawę w ten sposób: Aby przygotować kawę z dripa, potrzebujemy: - zmieloną porcję kawy - powinna być zmielona dość grubo (grubiej niż do kawiarki), przez porcję rozumie się 1g kawy na 15g wody - gorącą (ale nie wrzącą! temp. powinna oscylować w granicach 90C) wodę w proporcji jak powyżej - drip z papierowym filtrem oraz kubek, do którego będzie się przelewała kawa - może Wam się przydać także stoper :-) Banany obieramy, kroimy wzdłuż na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na tarcie, na czekaladowo-karmelowej warstwie. Ustawiamy na kubku drip, wkładamy do niego papierowy filtr i przelewamy gorącą wodą (takie przelanie filtra prze dodaniem kawy jest bardzo istotne ponieważ po pierwsze rozgrzewamy urządzenie, a po drugie dzięki temu nasza kawa nie będzie miała papierowego posmaku). Na początek wlewamy tylko trochę wody (tak by przykryć kawę) i czekamy około 30 sekund (w ten sposób drobinki kawy otwierają się i uwalniają swój smak. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy je na grubość około 1 cm. Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny. Wykładamy nim foremkę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, zapiekamy około 20-25 minut na złoty kolor, studzimy. Rewelacyjnie komponuje się z intensywnie czekoladowymi i orzechowymi smakami, dlatego my połączyliśmy ją z czekoladową tartą banoffee.