Chleb bez glutenu na zakwasie gryczano ryżowym – składniki i przygotowanie Składniki na formę 20×10 cm 150 g aktywnego zakwasu gryczano ryżowego 100 g mąki gryczanej 50 g skrobi ziemniaczanej 100 g mąki ryżowej 50 g maki kukurydzianej 7 g łusek babki jajowatej 8 g soli 10 g oleju np rzepakowego, oliwy z oliwek 320 g lekko ciepłej wody PRZYGOTOWANIE Ja, piekłam 70 minut w blaszce i 5 minut bez formy, ale mój piekarnik z racji wieku dosyć mocno grzeje, dlatego u Was ten czas może być dłuższy. Lekko kwaśny (aczkolwiek to zależy od wieku zakwasu), jak na chleb bez mąki owsianej to nawet dość pulchny, z chrupiącą skórką. Ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać a następnie odstawić w ciepłe miejsce na 12-15 godzin. U mnie pierwsze 12 godzin chlebek spędził w zamkniętym i zimnym piekarniku, a później 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 45-50 stopni. Chleb bez glutenu na zakwasie gryczano ryżowym Chlebek bardzo podobny do tego -> Różnica jest taka, iż ten ma ciut inne mąki, zamiast zmielonego siemienia lnianego zagęszczony jest łuskami babki jajowatej a jego przygotowanie pomija zrobienie zaczynu. Wyrośnięty chlebek lekko zwilżyć wodą, opcjonalnie obsypać np słonecznikiem lub innymi ziarnami i ponownie włożyć do zimnego lub nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Mój tylko z wierzchu odsypany został słonecznikiem, ale ziarna można dać również do środka – słonecznik, pestki dyni, len, czarnuszkę.