Przepis na: Soczysty kurczak w sosie z kopytkami Składniki: Kopytka ze szpinakiem: 500 g ugotowanych ziemniaków (po obraniu) 100 g rozdrobnionego szpinaku 1 jajko 180g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków np. Potato Allrounder Just Spices Kurczak w sosie: 600 g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa np. Meat Allrounder Just Spices 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 1 płaskie łyżki przecieru pomidorowego 200 ml wody 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka przyprawy do pizzy np. Pizza Seasoning Allrounder Just Spices 100 ml śmietanki kremówki 30% 100 g mozzarelli Krok 1 Ok 550-600 g ziemniaków obieramy, kroimy w połówki i przekładamy do gotującej się osolonej wody (po obraniu powinno ich zostać ok. 500g). Stąd właśnie pomysł na pyszne kopytka z rozdrobnionym szpinakiem, które już same w sobie smakują rewelacyjnie, a polane roztopionym masłem to już w ogóle poezja smaku! Kopytka ze szpinakiem Do moich kopytek ze szpinakiem przygotowałam bardzo soczystego kurczaka w sosie na bazie pomidorków koktajlowych. Krok 6 W tym czasie 400 g pomidorków koktajlowych lub zwykłych pomidorów smażymy na rozgrzanym oleju na większej patelni. Do przestygniętych ziemniaków dodajemy 1 jajko, ok. 100 g szpinaku, 180 g mąki pszennej, a także przyprawę do ziemniaków. W sklepie internetowym Just Spices znajdziecie bardzo ciekawe mieszanki przypraw np. do jajek, ziemniaków, awokado, owsianki, pizzy, mięsa czy np. do kuchni włoskiej, azjatyckiej, guacamole, czy nawet makaronu. Soczysty kurczak w sosie z kopytkami to genialny pomysł na obiad dla całej rodziny. Krok 3 Dzielimy na 2 lub 3 części i z każdej formujemy długo wałeczek, który kroimy nożem tworząc równe kopytka. Krok 5 Piersi z kurczaka (ok 600g) kroimy w drobną kostkę. Ja zazwyczaj ugotowane kopytka oblewam lekko zimną wodą i odcedzam ponownie dzięki czemu te kopytka nie kleją się tak bardzo do siebie w garnku. Jeśli szukasz efektownego i naprawdę smacznego przepisu na soczysty kurczak w sosie to bardzo polecam Ci wypróbować to danie. Jeżeli chodzi o szpinak to można użyć świeżego lub mrożonego (w tym przypadku koniecznie trzeba go rozmrozić i porządnie odcedzić z wody). Może zwróciliście uwagę, ale ich mieszanki przypraw mają twarze osób, którym je zawdzięczają – dosłownie – uwiecznili je na opakowaniach. Na sam koniec wlewamy 100 ml śmietanki kremówki, a także dodajemy płaską łyżeczkę przyprawy do pizzy. W 2014 roku właściciele podróżowali po świecie, gotując ze świetnymi kucharzami w USA, Indiach i Europie. Zostało mi właśnie trochę szpinaku, pomidorki koktajlowe miałam już trochę obeschnięte, a w lodówce zalegał mi też mały kawałek mozzarelli. Tak przy okazji powiem Wam, że ten obiad to też genialny pomysł na opróżnienie lodówki z resztek jedzenia. Wszystkie te rzeczy pewnie za 2-3 dni musiałabym wyrzucić, a w taki sposób powstał obiad zero-waste. Z czasem stali się dużym i prężnym zespołem, który, za pośrednictwem innowacyjnych mieszanek przypraw najwyższej jakości, wnoszą powiew świeżości i nowości do tradycyjnych dań.