Kebab na frytkach

Joanna
Obiad
05.04.2020 0:20
Kebab na frytkach

;) Składniki na salaterkę o śr. ok 25cm 300g mrożonych frytek 2 duże piersi z kurczaka 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej Sos I: 3 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu pikantnego 20 ml przegotowanej zimnej wody Mrożone frytki wrzucamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i wstawiamy do nagrzanego do 220ºC piekarnika na ok 20 minut, do uzyskania złotego koloru (w trakcie mieszamy z dwa razy by się zbytnio nie zrumieniły). No bo wiecie, zaraz zacznie się lawina, że to wcale nie holenderski, że sos nie taki, że frytki nie takie i w ogóle wszystko nie tak jak być powinno. Jeden Kapsalon już na blogu jest i cieszy się sporym zainteresowaniem pomimo profanacji jaką wywołałam dodając do niego pieczarki ;) Tym razem pieczarek nie będzie, ale nie będzie też smażonych w głębokim oleju frytek i jednorazowych foremek. By nikt tu zaraz nie psioczył i wypominał, użyłam podstępnej nazwy Kebab na frytkach i mam nadzieję, że jak ktoś będzie miał ochotę, to po prostu przygotuje i nacieszy się smakiem Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem i mieloną papryką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/02/kebab-na-frytkach.html