Nie ma co się oszukiwać, że to danie smakuje jak tradycyjna włoska pizza i nawet nie chcę Wam tego wmawiać, ale jednoczesnie obiecuję, że ten placek z batatów smakuje baardzo dobrze i jest świetną alternatywą, kiedy mamy na pizze ochotę, ale np. chcemy zjeść zdrowiej albo… nie mamy drożdży 🙂 Ilość: 1 duża pizza ok. 30 cm średnicy Składniki na ciasto: 1 duży batat – około 350 g około 200 g mąki owsianej (bezglutenowej, jeżeli nam na tym zależy) – może być też mąka pszenna lub orkiszowa sól 1 łyżeczka oliwy Składniki na sos pomidorowy: 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1/2 szalotki sól, pieprz, oregano 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 1 kulka mozzarelli 50 g sera koziego 1/2 małej cukinii 1/4 papryki pieprz, świeża bazylia kilka kropel oliwy Przygotowanie: Jeżeli macie ochotę na inną alternatywę pizzy możecie też spróbować pizzy gryczanej z patelni z tego przepisu. Możecie ją podawac z ulubionymi dodatkami, ja zaserwowałam ją z cukinią i kozim serem. Jak zrobić bezglutenową pizzę z batatów z cukinią i kozim serem? Bezglutenowa pizza z batatów to zdrowa wersja włoskiego placka i takie danie, które jak zrobicie raz, to będziecie już powtarzac i powtarzać 🙂 Na stolnicy lub blacie wysypujemy połowę mąki, dodajemy batata i rozgniatamy praską do ziemniaków na puree. Pychota! Zdrowa pizza z batata – pizza bezglutenowa, bez drożdży! Ponadto, jeżeli użyjemy mąki owsianej bezglutenowej, to będzie to też idealna dla osób z celiaklią. Kładziemy na to kulkę ciasta i uklepując rekami tworzymy płaski okrąg z ciasta.