5 jajek 120g mielonych migdałów 120g mąki tortowej 25g mąki ziemniaczanej 120g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka olejku migdałowego 3 łyżki oleju Szczypta soli Biszkopt różowy: 2 jajka 70g drobnego cukru 40g mąki tortowej 15g mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku Krem: 3000ml śmietanki 30% 500g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 200g zmiksowanych jagód leśnych 1 galaretka jagodowa Krem maślany: 1 kostka masła 82% 1 jajko ½ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowujemy krem maślany: Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy połowę cukru pudru. Jednak patrząc na nie po tak długim czasie, doszłam do wniosku, że zdjęcia to nie wszystko, bo tak naprawdę liczy się smak. Przełożenie: Biszkopt migdałowy- cienka warstwa konfitury z czarnej porzeczki- połowa kremu- część świeżych owoców- biszkopt różowy- pozostały krem- reszta owoców- biszkopt migdałowy. Krem zakwaszamy sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy i tynkujemy tort począwszy od wierzchu tortu a na boku skończywszy. Nijak nie mogłam się zabrać za przepis, tłumacząc sobie, że te zdjęcia to takie na szybko, bez ładu i składu, kompletnie nie pod publikację. Masło ucieramy do białości- około 5 minut, następnie naprzemiennie dodajemy po jednej łyżce kremu z żółtka i ubitym białkiem. Śmietankę , cukier puder i ser mascarpone ubijamy kilka minut, partiami dodajemy zmiksowane jagody, a na końcu gęstniejącą, ale lejącą galaretkę. Dodatkowo: ½ szklanki borówek lub jagód leśnych do kremu 4 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki Masa marcepanowa do dekoracji tortu Przelewamy na przygotowaną wcześniej blaszkę, wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia. Przesiewamy mąki wraz z barwnikiem i proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia. Gdy składniki połączą się przesiewamy mąki, proszek do pieczenia oraz dodajemy migdały. Przelewamy do blaszki i wstawiamy na ok 30-35 minut do piekarnika (do suchego patyczka).