Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Sylwia
Ciasta
02.04.2020 18:58
Bezglutenowe ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe bez glutenu- składniki i przygotowanie Składniki na formę 20×20 cm Ciasto 2 duże jajka 150 g marchewki 50 g orzechów włoskich 120 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego 130 g mąki bezglutenowej np 60 g mąki ryżowej 20 g mąki owsianej bez glutenu 20 g mąki kukurydzianej 30 g skrobi kukurydzianej lub tapioki 1 łyżeczka cynamonu 80 g erytrytolu lub cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Krem 150 g serka kanapkowego philadelphia (lub inny z małą ilością soli) 40 g miękkiego masła 30 g cukru pudru PRZYGOTOWANIE – do wymieszania nie używałam miksera, wszystko wymieszałam za pomocą rózgi kuchennej. W takim przypadku polecam zrobić więcej masy, a podczas krojenia ciasta na pół uważać, gdyż ciasto jest kruche. Ponieważ przez wiele osób, ciasto to jest opisywane jako wilgotne a według mnie nie do końca jest to prawda. Teraz nie dziwię się, dlaczego w niektórych przepisach w składzie występuje jabłko lub ananas – owoce dodają wilgotności. Ciasto marchewkowe jeszcze nieraz zagości u mnie w kuchni, ale następnym razem dodam do środka jabłka lub ananasa. Sytuację ratuje trochę marchewka i krem, ale według mnie nie na tyle, żeby mówić o nim bardzo wilgotne. Ciasto można udekorować kremem tylko na wierzchu, albo przeciąć na pół i dodać dodatkową warstwę kremu. Marchewki praktycznie nie czuć, a połączenie orzechów włoskich i cynamonu, jak dla mnie jest idealne. Nigdy nie jadłam tego ciasta w wersji glutenowej a szkoda, bo porównanie tutaj bardzo by się przydało. Skład ciasta jest raczej babkowy i dla mnie to ciasto tak właśnie smakowało. A jeśli wolicie chudszą wersję tego ciasta, to zapraszam do tego przepisu Bezglutenowe ciasto marchewkowe. I teraz nie wiem, czy to wersja bezglutenowa jest taka, czy ono po prostu ma taką konsystencję.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/ciasto-marchewkowe-bez-glutenu/