Wyrastanie ciasta chlebowego: minimum 60 minut + 30 minut przed pieczeniem Ewentualne dodatki do chleba: Przed upieczeniem chlebek można posmarować oliwą, masłem lub rozbełtanym jajkiem i posypać solą gruboziarnistą, makiem, pestkami słonecznika lub sezamem, czy też czarnuszką. 00* - 450 g 1 szklanka ciepłej wody - 250 ml łyżka delikatnej oliwy płaska łyżeczka suchych drożdży lub 15 gramów świeżych płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru Chleb pszenny Uformuj kulę i umieść w naczyniu, w którym chlebek będzie się piekł lub też wyłóż na blaszkę obsypaną od spodu mąką. Chleb na drożdżach W jednej misce umieść razem dwie i pół szklanki mąki pszennej, czyli około 450 gramów mąki. Miskę odłóż np. na parapet nad kaloryferem na minimum 60 minut. To mój ulubiony, super prosty przepis na chleb pszenny na drożdżach instant. Po 15 minutach pieczenia możesz na chwilę otworzyć piekarnik i spryskać chleb pszenny wodą. Formę z wyrośniętym chlebem umieść w piekarniku nagrzanym do 230-250 stopni (jeśli masz mała komorę, to ustaw 230 stopni). Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 10 minut. Po około 30 minutach (jeśli chleb jeszcze urósł i mocno się już zarumienił) możesz wyłączyć piekarnik. Piekę go według tego samego przepisu jak na ciasto na pizzę. Aby otrzymać ciemniejsze pieczywo, które będzie identyczne jak chleb wiejski, zamiast mąki do pizzy użyj mąki pszennej chlebowej. Wyrośnięte ciasto chlebowe wyłóż na stolnicę lekko obsypaną mąką. Odłóż go na 30 minut do ostatniego wyrastania. Kulę ciasta umieść w misce przykrytej wilgotną ściereczką lub folią przezroczystą do pakowania jedzenia. Ustawiam wcześniej temperaturę około 35 stopni i po kilku minutach wyłączam piekarnik i lekko uchylam jego drzwiczki. Chleb pszenny można wyjmować z pieca od razu po upieczeniu. Najlepiej jest od razu przełożyć go na kratkę do studzenia wypieków. – jest to włoskie oznaczenie na mąkę pszenną, bardzo drobno zmieloną.