Chleb bez drożdży

Anna
Dania mączne
31.03.2020 17:18
Chleb bez drożdży

Liczba porcji: chlebek o wadze 760 gramów Kaloryczność kcal: 260 w 100 g chleba Dieta: wegetariańska 400 g mąki pszennej np. tortowej - niecałe 2,5 szklanki 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub pół na pół z sodą oczyszczoną 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki dowolnego oleju - chlebek się nie kruszy - tylko kilka minut szykowania - pyszny chleb bez drożdży i zakwasu - bez mieszania ciasta i bez wyrastania Niesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży ! Przepis na chleb bez drożdży W jednej misce umieść razem niecałe 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (da radę również mąka poznańska, wrocławska oraz luksusowa). To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Czas pieczenia: około 40 minut Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Chleb bez drożdży uda się również z jogurtem naturalnym (nie polecam jogurtów bez laktozy, ponieważ są za słodkie). Gdy keksówka nie będzie już bardzo gorąca, możesz wyjąć chlebek z foremki i odłożyć go do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. dodatkowo: 2 łyżki sezamu lub płatków owsianych Chleb bez drożdży Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Możesz też użyć pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej. Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieść w komorze piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wymiar keksówki: 28 x 10 x 8 cm Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Porada: Chlebek najlepiej wyrasta na mieszance sody i proszku do pieczenia. Chleb bez drożdży piecz przez około 40 minut. Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Naczynie zanurz do połowy np. w garnku z gorącą wodą i mieszaj kefir aż się ogrzeje. Drugą łyżkę oleju wylej na wierzch ciasta i rozprowadź po całej powierzchni np. pędzelkiem kuchennym. Jeśli wyjmujesz go prosto z lodówki, to możesz odmierzyć półtorej szklanki i umieścić w szklanym naczyniu. Nie polecam piec chlebka dłużej niż 50 minut, by go niepotrzebnie nie wysuszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/chleb-bez-drozdzy