Można tez zrobić placuszki dyniowe na śniadanie, kopytka dyniowe na obiad albo na deser – dyniowe muffiny z masłem orzechowym! W sezonie dyniowym fajnie jest zrobić od razu więcej dyniowego puree – wystarczy rozłożyć pokrojoną dynię na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (dyni hokkaido nawet nie trzeba obierać!), skropić oliwa i piec około 20-30 minut w 180 stopniach, następnie zblendować. Jeżeli chcecie być na bieżąco z tym, co pojawia się na blogu gorąco zachęcam do śledzenia mnie na Instagramie i Facebooku! Ilość porcji: 1 spora pizza Czas przygotowania: 45 minut Składniki na pizzę: - 210 g puree dyniowego - 225 g mąki pełnoziarnistej (orkiszowej lub pszennej) + nieco więcej do podsypania - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli Grubośc zalezy od preferencji – im cieńsza tym bardziej chrupiąca wyjdzie pizza, taka na grubość około 0,5 cm będzie w smaku bardziej przypominała pizzerki. Pizza na spodzie dyniowym – czyli co zrobić z puree dyniowego? Składniki na dodatki: - 1 ząbek czosnku - 1/2 cebuli szalotki - 150 ml passaty pomidorowej - 5 pomidorków koktajlowych - 1 kulka mozzarelli - kilka oliwek i kaparów - świeża bazylia - sól, pieprz - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pizza na spodzie dyniowym to kolejna propozycja na przemycenie większej ilości warzyw do posiłku. Spróbujcie koniecznie też pizzy na spodzie z batatów, która jest moim ulubieńcem, jeżeli chodzi o warzywne pizze! Pizza na spodzie dyniowym nie ma absolutnie takiej konsystencji, jak zwykła pizza. Pizza na spodzie dyniowym z pomidorkami cherry i oliwkami Można tez wykorzystywac je na bieżąco, robiąc właśnie taką pizze albo np. piekąc dyniowe brownie. Powstaje bardziej placek – im cieńszy, tym bardziej chrupiący Ciut grubszy da nam konsystencję podobną bardziej do grubych pizz. To też świetny sposób na wykorzystanie puree dyniowego.