Liczba porcji: 8 sporych kotletów Kaloryczność kcal: 300 w 1 kotlecie 500 g łopatki wieprzowej pół czerstwej kajzerki 1 średnie lub małe jajko 1 średnia cebula - 180 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: płaska łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu do smażenia: 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki smalcu gęsiego Mielone Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Porada: Jeśli nie wiesz, czy możesz już zdjąć mielone z patelni, to polecam jednego kotleta wyłożyć na talerz i przekroić go na pół. Na kotlety mielone nada się również mieszanka karkówki z chudą szynką lub też biodrówka, którą gorąco polecam. Przed umieszczeniem kotletów na patelni, jeszcze delikatnie spłaszcz każda sztukę w dłoni, bowiem kotlety mielone kurczą się podczas smażenia. Jeśli kawałki cebuli znajdują się na wierzchu kotleta i boisz się, że odpadną podczas smażenia, to delikatnie wciśnij je palcem wgłąb masy i ponowienie nadaj odpowiedni kształt pod kotleta. Jeśli masa w środku ma jednolity, lekko szary kolor, to kotlety są już dosmażone i nie ma potrzeby dłużej trzymać ich na patelni. Dodaj 2-3 łyżki smalcu (u mnie smalec gęsi, ale może być też dobry smalec wieprzowy lub w ostateczności olej do smażenia). Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. Jeśli zatem chcesz dodać również pieczarki, to 3-4 sztuki posiekaj drobno i umieść na patelni z cebulką, ale dopiero po pięciu minutach podsmażania cebuli. Sprawdzam, czy mogę z niej uformować kotleta, który zachowa kształt i nie rozleje się i dopiero wtedy decyduję, czy dodać bułkę tartą. Cebulkę podsmażaj na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 10-15 minut, do ładnego zarumienienia się cebuli. Do mielonych pasuje mizeria, buraczki na ciepło lub też rozmaite surówki z kapustą. Wiem, że wiele osób boi się jeść surowe mięso, dlatego też nie nalegam, by sprawdzać czy smak jest odpowiedni. Zwiększ moc panika do średniej i nie mieszaj zawartości patelni przez dwie minuty, by pieczarki nie puściły wody. Czasem mielone podaję też z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak. Słabej jakości bułka tarta wygląda jak drobna kasza manna i szybko pali się na patelni. Porada: W moim przepisie nie ma pieczarek, jednak wiem, że jest to bardzo popularny dodatek do mielonych. Kotlety mielone podaję zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Zazwyczaj dodaję do masy nie więcej niż dwie łyżki dobrej jakości bułki tartej. Zakupiłam dość tłustą łopatkę, ponieważ taką właśnie lubimy, ale możesz też wybrać w sklepie znacznie chudszy kawałek mięsa. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Nagrzej małą patelnię z niewielką ilością tłuszczu (polecam smalec wieprzowy lub smalec gęsi). Do obtoczenia wszystkich kotletów nie użyłam więcej niż dwie łyżki bułki tartej. Każdego kotleta formowałam w dłoni na idealną kulkę, którą następnie lekko wydłużałam i spłaszczałam. Z masy pod mielone formuj kotlety. Przy podanych przeze mnie proporcjach składników jestem zadowolona ze stopnia doprawienia masy pod mielone. To bardzo ważne, by nie dodać do masy za dużo bułki tartej. namaczaj przez kilka minut w wodzie, mleku lub dowolnym bulionie. Zobacz jak zrobić prawdziwe kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Porada: Zamiast jajka możesz dodać do masy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej oraz jednego, małego ziemniaka (ugotowany i przepuszczony przez praskę). To jak długo będą się smażyły zależy od patelni, mocy palnika i grubości kotletów. Jeśli nie przepadasz za majerankiem, to możesz go pominąć lub dać łyżeczkę oregano.