Do mojego przepis do sosu dodaję śmietanę - a jest to kwestia sporna z oryginalnym przepisem na Carbonarę, mimo wszystko mam nadzieję że zasmakuje :) Składniki na 2 porcje: - około 400 g makaronu - 4 żółtka - 200 g śmietany 30% - 70 g startego parmezanu - boczek ile kto lubi ( u mnie ok 500 g) - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz do smaku Boczek wysmażyć na głębokiej patelni do momentu, aż będą chrupiące. Smacznego :) Przed podaniem można lekko posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem można lekko posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Mieszać, aż sos zacznie lekko gęstnieć ( trzeba uważać żeby nie zrobić jajecznicy!). Trzepaczką porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji śmietanę, żółtka, sól i pieprz.