Chleb owsiany

Anna
Dania mączne
31.03.2020 17:19
Chleb owsiany

Liczba porcji: 790 g chleba owsianego Kaloryczność kcal: 280 w 100 g chleba Dieta: wegańska, wegetariańska 2 niepełne szklanki mąki owsianej - 250 g 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej - 100 g 1,5 szklanki lekko ciepłej wody - 375 ml 7 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych 3 łyżki oleju roślinnego płaska łyżeczka soli 2 łyżki płatków owsianych Chleb z mąki owsianej W jednej misce umieść razem dwie niepełne szklanki mąki owsianej, czyli około 250 gramów mąki. Wyrastanie chleba w foremce: 30 minut Czas pieczenia: około 50 minut Temperatura pieczenia: 190 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Wsyp również jedną szklankę, czyli około 160 gramów mąki pszennej tortowej oraz pół szklanki skrobi/mąki ziemniaczanej, czyli około 100 gramów skrobi. Foremkę przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na bok, na 30 minut do drugiego wyrastania. Wymieszaj sypkie składniki i wlej 1,5 szklanki lekko ciepłej wody oraz dwie łyżki dowolnego oleju roślinnego np. z pestek winogron. Po kilku minutach możesz go też wyjąć z foremki i odłożyć do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Ciasto chlebowe przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw do wyrastania na minimum godzinę. Gdy temperatura w komorze osiągnie około 35 stopni wyłącz go i umieść miskę z ciastem chlebowym. Jeśli chcesz trochę przyspieszyć wyrastanie ciasta chlebowego, to możesz też dodać pół płaskiej łyżeczki drobnego cukru lub cukru pudru. Moje ciasto chlebowe wyrastało około 90 minut i po tym czasie podwoiło objętość. Wymiar keksówki: 28 x 10 x 8 cm Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jeśli zamiast mąki pszennej użyta była mąka ryżowa lub gryczana, to ciasto może wyrastać nawet do dwóch godzin. Chleb owsiany najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepły z dodatkiem prawdziwego masła i soli. Bardzo ważne jest to, by w piekarniku nie było za ciepło, by nie zabić drożdży. Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem powoli przełóż do komory piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Moja foremka miała długość 28 cm (mierzone u podstawy), szerokość 10 cm i wysokość 8 cm. Chleb owsiany piecz przez około 50 minut. Chleb możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/chleb-owsiany