Ciasteczka maślane

Anna
Ciasta
06.01.2020 14:00
Ciasteczka maślane

2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej - 50 g kostka masła - 200 g 4 żółtka średnich jajek pół szklanki cukru pudru - około 100 g kilka kropel ekstraktu z wanilii 100 g marmolady lub gęstego dżemu Ciastka Temperatura pieczenia ciastek: 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół na środkowej półce w piekarniku. Z podanej porcji składników upiekłam 105 małych ciasteczek maślanych z marmoladą o średnicy około 3,5 - 4 cm. Blaszkę z ciastkami gotowymi do pieczenia umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mój przepis na te domowe ciastka maślane z marmoladą lub dżemem jest prosty, sprawdzony i wart zapamiętania. Do zrobienia ciasteczek potrzebujesz też: papier do pieczenia, mikser, rękaw do wyciskania ciastek z tylką lub bez. Pojawiły się one dawno temu na moim Blogu jako Szybkie kruche ciasteczka z marmoladą.. lub bez. W tym momencie możesz też dodać ekstrakt z wanilii lub kilka kropel olejku np. śmietanowego. Możesz też tylko wyciąć otworek w rękawie i wyciskać na papier okrągłe ciasteczka średnicy około 3-4 cm. Najczęściej piekę je tradycyjnie w kształcie kwiatów z kleksem marmolady na środku. Polecam tylkę Wilton 1M. Ciastka maślane z marmoladą robię w moim domu od zawsze. Polecam jednak spróbować iść za przepisem, bowiem ciastka z podanych przeze mnie proporcji wychodzą idealne i cudowne w smaku. Jeśli marmolada jest twarda, to możesz pokroić ją np. w małe kwadraciki i powciskać na środek każdego ciastka. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego (może to być jednorazowy rękaw) z tylką w kształcie gwiazdki. Tradycyjne ciasteczka maślane to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Na środek każdego ciasteczka wyłóż odrobinę twardej marmolady (u mnie różana) lub gęstego dżemu. Kalorie policzone zostały na podstawie składników, których użyłam w przepisie oraz wedle rozmiarów i ilości ciastek, które upiekłam. Można jednak śmiało piec je bez marmolady, czy dżemu oraz formować w kulki bez użycia rękawa cukierniczego. Przepis przez lata udoskonaliłam i tak powstały moje idealne ciasteczka maślane z marmoladą. Po podgrzaniu z ciasta może zacząć wyciekać masło i ciastka nie będzie wcale łatwiej formować. Całość mieszaj najpierw łyżką lub szpatułką a potem mikserem na niskich obrotach lub tylko łyżką. Ciastka piekłam w trzech partiach po 35 ciastek na blaszce. Możesz dodać 20 gramów więcej masła do składników lub też dać o 20 gramów mniej mąki pszennej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/ciastka-maslane-z-marmolada